Започване на Проект Морски Кончета ~ Hippocampus

ПРОЕКТ МОРСКИ КОНЧЕТА  ~ HIPPOCAMPUS


Мили приятели, с огромна радост искаме да ви съобщим, че неуморният труд на нашия отбор бе оценен и възнаграден с възможността да започнем обществен социален проект насочен към развитие на условия за по-лесен достъп до работа на лица с увреждания.

Целта на нашата организация е да създадем приветлива, артистична и споделена атмосфера, в която различията между хората да се превърнат в нов опит и споделено позитивно преживяване.

Тази година спечелихме проект, в който могат да участват хора със зрителни затруднения. Той им дава възможност да работят, за да си осигурят по-добър живот.

Както при много от нас така и сред незрящите има амбициозни, волеви и интелигентни хора. Те полагат огромни усилия и заслужават да получат истински възможности.

Проекта ни е свързан с предлагане на атрактивна туристическа услуга.

Основната му цел е да осигури 6 работни места за хора със зрителни увреждания, които да участват в смесен екипаж с виждащи капитани.

Идеята е заедно да практикуваме развлекателни дейности с гребно-ветроходна лодка.

Предлагаме разходки за туристи с цел да съберем средства за ново участие в международна регата по р.Дунав
Ние сме смесен екипаж, в който всеки е добре дошъл да преживее едно малко гребно или ветроходно пътешествие. 
Плаването с нас е не само приключение, но и вдъхновение за нови откривателства.

Историята ни започна преди четири години в една звездна нощ. На кей до брега на морето. Приятелят ни Славе завладя сърцата ни. Разказа ни мечтата си да направи смесен екипаж. Виждащи и не съвсем. Заедно да обиколим света на ветроходен кораб. Той е влюбен в морето и в живота човек. Загубил зрението си преди повече от десет години, но не и ентусиазма си. Увлича и запалва по ветроходство и в морския живот всички около себе си. Пълен е с морски истории, някои пиперливи, други весели за далечни красиви острови и пристанищни градове. С неговите идеи и много усилия от наша страна за 4 години възродихме редовните тренировки отворени за хора с нарушено зрение. 

Членове на различни спортни клубове се събрахме в общ екипаж. Запалени хора от клуб „Витоша“, „Успех“, „Пираните“ и много приятели. Участваме рамо до рамо със любители и професионалисти на водните спортове. Заедно с хора без увреждания. Така ние разбираме интеграцията.

С доброволен труд създадохме постоянен екипаж. Най- голямата ни награда бяха участията в международната дунавска регата ТИД и националната състезателна регата „3 Март“. Имаме публично представяне на дейностите ни, с участието на известния мореплавател Дончо Папазов и участие в два научно технически маратона за индивидуален дизайн ТОМ България.

Първата ни цел бе да създадем приветлива и споделена атмосфера, в която различията между хората да се превърнат в нов опит. Наши приятели и музиканти се включиха в съвместните ни плавания. Четохме морски разкази и свирихме, за да засилим преживяването.

Всички знаем, че в града хората със зрителни увреждания са изложени на големи рискове и много от тях се научават да се ориентират сами в пространството. В нашата лодка упражняваме тези умения. Ориентираме се по звуците, топлината на слънцето и вятъра. Изучаваме говорещи навигационни приложения.

Името на нашето предприятие е Морски кончета или Hippocampus. Hippocampus идва от гръцки език и означава Морско конче, Hippocampus също така е дял в главния мозък. Той отговаря за дълговременната памет и ориентацията в пространството – две много важни теми в живота на хората с нарушено зрение.

Вярваме, че с повече ентусиазъм и изобретателност можем да направим света по-добро и удобно място за живеене.
Може би и вие сте като нас!

Ще се радваме да станете част от нашето приключение и да споделяме заедно опит и добро настроение.


Повече информация за проекта: 



Пректът се осъществява с финановата подкрепа от Министерство на труда и социалната политика – Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2014 – 2020, Приоритетна ос 2 “Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване”, процедура BG05M9OP001-2.010.  “Развитие на социалното предприемачество” за изпълнение на проект “Развитие на условия за по-лесен достъп до работа на лица с увреждания, чрез разкриване на шест нови работни места в социалното предприятие на Сдружение “Натуралистично”, подпомагане на тяхната социална и професионална интеграция и провеждане на кампания по социален маркетинг с цел полуляризиране на социалната икономика”, съгласно договор BG05M9OP001-2.010-0358-C01
Срок за изпълнение: 12 месеца, считано от 01.12.2018 г.

Oще информация за нас:

www.naturalistichno.org

Facebook page: Hippocampus BG

Facebook page: Натуралистичнo:Naturalistichno

Facebook group: Сдружение Натуралистично

 

Благодарим!

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Проектът е финансиран от Министерство на труда и социалната политика, Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2014 – 2020, Приоритетна ос 2 “Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване”, процедура BG05M9OP001-2.010.