Конкурс за малки проекти за създаване на образователни екоцентрични градинки за НПО и образователни институции

Фондация ЕкоЦентрик, България, и младежката организация JANUN, Германия, с експертната подкрепа на Фондация „ЗАЕДНО – общуване за подкрепа и развитие“, България, обявяват Конкурс за създаване на образователни екоцентрични градини, част от проекта “КонсУмувай: Х като храна”.„Консумувай: Х като храна” е инициатива, която разработва и изпробва иновативни образователни инструменти на тема устойчиво хранене, като основната тема на проекта е хранителната независимост и суверенитет. В тази връзка обявяваме настоящия Конкурс, насочен към детски градини, училища, университети, читалища и неправителствени организации, които разполагат с пространство за създаване и поддържане на собствена образователна градинка. 

Образователната екоцентрична градинка представя нагледно хармоничната връзка на човека с природата. Тя ни учи, че хората са част от природата и нейните цикли, поради което да бъдем отговорни към средата, в която живеем и да се грижим за живота в нея, означава да уважаваме себе си и своето място в света. Създавайки екоцентрична градинка, ние всички се учим как да работим заедно с природата, изучавайки и прилагайки принципите за устойчиво развитие на екосистемите. С други думи, образователната екоцентрична градинка е градина, в която отглеждаме растения по природни методи с органично чисти материали, с уважение към земята, флората и здравето на хората. Същевременно, градинката служи като образователен инструмент, като при изграждането ѝ ангажираме максимален брой заинтересовани лица (ученици, родители, служители и други), а след като е готова тя е нагледна демонстрация за устойчиво и екосъобразно градинарство.

В рамките на конкурса ще бъдат избрани 10 печеливши идеи, като организаторите осигуряват експертна подкрепа при планиране, създаване и отглеждане на екоцентричната градинка с използване на природни и органично чисти материали, специализирано онлайн обучение и обучителни ресурси за изграждане и поддържане на градинката, както и финансова подкрепа до 500 лева, която включва фиксирани разходи, необходими за изграждане и развитие на образователна градинка.

Конкурсът се реализира с партньорството на Хранкооп и Сдружение “Натуралистично”.

Формулярът за кандидатстване е тук, а за повече подробности относно условията за участие, моля, посетете сайта на КонсУмувай или се свържете с нас на konsumuvai@gmail.com.