Проект “Книгодарителница ДАРоВЕДА” – ПРИКЛЮЧИЛ

*ПРОЕКТЪТ Е ОСЪЩЕСТВЕН И ПРИКЛЮЧИЛ*

Инициатива, Книгодарителница в гр. София и
Пътуваща Книгодарителница в България

Нова инициатива – книгодарителница, която има за цел както да върне хората към четенето на книги в печатен формат /поради ред известни причини/, така и да развие екологични градинарско – залесителни дейности в страната.

Инициативата

“Вземи Книга – Посади Дърво!”
От всяка споделена книга се заделя процент от средствата, с които се закупуват фиданки и се засаждат своеобразни горски градини във формата на мандали в различни части на България. По този начин, от една страна се стараем да бъдем в хармония с природата и да споделяме вдъхновението си за устойчиво съжителство без негативно човешко въздействие върху околната среда, а от друга спомагаме пряко да затворим кръга на потребление 🍃 дърво за хартия за книга – книга за дърво. Идеята се осъществява съвместно с проектите на Сдружение “Натуралистично” и градините мандали “Дарма” и “Багра”.

Книгодарителницата

Даряваме и разменяме книги!
Имаме база – обект в София, която се намира на ул. “Хан Крум” 7А и там са повечето от нашите заглавия. Споделяме и книги онлайн, за момента те са качени в албуми във фейсбук страницата ни. Изпращаме ги в цялата страна по споделен транспорт и куриери. Имаме нови книги на препоръчително минимално дарение, както и такива, които са на свободно дарение.

Пътуващата книгодарителница

Носим – Радваме – Споделяме!
Освен, че може да ни посетите в гр. София, може да ни срещнете и по някой от съборите, фестивалите и сбирките в България и да си изберете книга или тя да Ви избере. Може да ни срещнете на Wake Up, Събор Беглика, Шипка Фест и др.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ღ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

~

ДАРоВЕДА 2021 г.

~

~~ ДАРоВЕДА – Пролетна Кампания 2021 г. ~~

Мили приятели,
по повод Събуждането на Природата през 2021 г., с радост обявяваме пролетната ни кампания за споделяне на книги и семена: “ДАРоВЕДА – Вземи Книга, Посади Дърво и Семената на Добротата”. Тази кампания предоставя възможност да си вземете книга от нашата книгодарителница и ние да ви подарим семена изненада с кауза за подобряване на обществото, природата и околната среда.


Кампанията обединява три проекта, два на Сдружение “Натуралистично” – “ДАРоВЕДА” и “Семената на Добротата”, както и проект “СемеХранилище и ЗемеХранилище”, към Синергийна Мандала за Интегрално Развитие, действащи в служба на общото благо в България и отвъд. По време на акцията, заедно с любимата си книга ще получавате подарък – семенца за посяване на растения в градина или в саксии на балкона, подбрани специално от нашите градини. Освен това, при желание и интерес, ще имате възможността да се включите към градинарските проекти на Сдружението и Мандалата като по този начин може да участвате в реализирането и обогатяването на специална СемеБанка, в която събираме и съхраняваме още много семенца за всякакви места. По този начин бихте могли да заявите и други семена за вашата градина.

Може да получите книгата и семената лично в гр. София или гр. Севлиево, както и изпратени по пощата или куриери, според вашите предпочитания, уговорени с нас предварително. 🙂

Разгледайте предложенията ни в този албум, както и другите тук:
https://www.facebook.com/DARoVEDA/photos/

Можете да прочетете повече за инициативите и проектите ни на:

https://www.naturalistichno.org/
https://sinergia.life/ 

 

“ДАРоВЕДА” на Фестивали и събори 2020г.

През 2020г. Сдружение “Натуралистично” с радост взе участие с Проект “Книгодарителница ДАРоВЕДА” на няколко събития. Там, малки и големи читатели успяха да се сдобият с любими книги и подпомогнаха нашата кауза: “Вземи Книга – Посади Дърво!”.

~~~~~~ Мадара ~~~~~

Първото събитие, на което “ДАРоВЕДА” присъства бе на 24.05.2020г. на Мадарското плато, където се проведе Братски събор.

 

~~~~~~ “Беглика Общностен Събор” 2020 ~~~~~~

На 20.08.2020г., в разгара на лятото “ДАРоВЕДА” вече бе на “Беглика Общностен Събор 2020”. Въпреки тазгодишните “Пландемични” забрани, фестивалът се проведе в пълния си синхрон и зрелище. Отново имаше от всичко: музиканти, танцьори, различни артисти, дори и циркови, занаятчии и занаятчииници, медитации. Провеждаха се дискусии, семинари, йога, театър на импровизацията. Всичко това съчетано в красотата от свободата на природата… Как да се опише Беглика фест? С една дума: Магия. Не се описва, а се преживява… през месец август на язовир Голям Беглик.

 

~~~~ “Шипка Фест 2020” ~~~~

От 4-ти до 7-ми септември в колоритното подбалканско градче Шипка се проведе второто изданние на “Шипка Фест – Дни на изкуствата и занаятите”. Домакин на събитието бе Етнографски музей “:Чирпанлиева къща”, който с радост се подготви да посрещне майстори занаятчии, музиканти, артисти и любители на българските традиции и занаяти. Макар и в мини вариант, за поредна година шипченци и гостите на града се насладиха на особено интересната програма.

 

~~ Общностен събор “За Природа”, гр. Шипка ~~

От 13ти до 15ти ноември се проведе Общностен събор “За Природа” в гр. Шипка. Събитието протече в 4 различни модула от които:
1.Биоразнообразие. 2.Намаляване на ерозията – ерозия от оран и обработваема земя. 3. Залесяване/изсичане: Тема: “Изсичане на Българските земи” и ситуациите с проблемни райони. 4. Екологично земеделие: Проведе се Практическо занимание – трансформиране на земеделска земя в градина горa, с подкрепата на Проект “ДАРоВЕДА” – “Вземи Книга – Посади Дърво!”. Събитието се реализира съвместно от фондация “OPEN MIND” по програма към Европейски корпус за солидарност и процес “Синергийна Мандала за Интегрално Развитие” в сфера  “Земеделие и Околна среда” /Проект 1 “Инициативи за околна среда”/ и се включва в поредицата Беглишки срещи по зелени места в България. Следва работа по стратегиите изготвени от екипите по модулите и пролетна среща през март 2021.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ღ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 

“ДАРоВЕДА” на Фестивали и събори 2019г.

“ДAРоВЕДА” на коледен базар в “Wrong Bar” 2019

 

“ДАРоВЕДА” на Фестивал “Събуди се! Wake up! 2019”

 

“ДАРоВЕДА” на “Здравей Здраве” – Казанлък 2019

 

“ДАРоВЕДА” на “Независим фестивал на семената” – Елин Пелин 2019

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ღ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Залесителни Акции “ДАРоВЕДА”

През изминалите две години успяхме да направим няколко залесителни кампании, благодарение на всеобщата подкрепа и ентусиазъм от всички вас!
 

~ 2019 ~

 Засаждане на Плодородна Мандала в местността Градина Багра – Буново (община Кюстендил).
На 2-3 Ноември 2019 г. заедно засадихме малка плодородна гора от фиданки на овошки с формата на мандала, която да създава живот и изобилие и да носи радост и вдъхновение на всички!
Градина Багра се намира в Коньовската планина до с. Буново – на 20 км. от Кюстендил и 80 км. от София. Мястото е добре известно със своята прекрасна природа и заформящата се екологично и устойчиво насочена общност от семейни и несемейни групи хора.

Повече информация: https://www.facebook.com/events/2166628380109681/

 

~ 2020 ~

През 2020 година залесителният сезон за “ДАРоВЕДА” премина под формата на синергийна акция за засаждане на горска градина по време на Общностния събор “За Природа”, гр. Шипка 13-15.11.2020 г.
Повече информация и още снимки може да видите на:
https://sinergia.life/%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0…/

Благодарим сърдечно на нашите приятели, които дариха дръвчета и други растения за акцията, както и на всички участници и съпричастници!

 

~ 2021 ~

Сега се подготвяме за следващата акция..
🌳🌲🌳
Искате ли да ни подкрепите и да се включите в тази инициатива?
Пишете ни, ако имате или се сещате за някое подходящо място!
Както и ако искате да спомогнете по някакъв друг начин за кампанията!
Всичко е добре дошло и ще се оползотвори по най-добрия начин!
 
 

Повече информация:

Naturalistichno.org

https://www.facebook.com/DARoVEDA  

При желание да ни Споделите нещо, пишете ни на е-мейл: info@naturalistichno.org

С Любов, Благодарим! ♡

Нека заЕдно върнем Книгата на почит!  

 Екипът на “Книгодарителница ДАРоВЕДА”  

 

 

ПРОЕКТЪТ БЕ ОСЪЩЕСТВЕН И ПРИКЛЮЧИ УСПЕШНО НА 13.06.2023 г.
БЛАГОДАРИМ НА ВСИЧКИ СПОМОГНАЛИ!