Натуралистичен Месечен Обзор – Март и Април 2017

Здравейте, скъпи приятели!

Ето, че вече е месец Април, слънцето препича, лалета, нарциси, зюмбюли и овошки цъфтят, птичките пеят и пчеличките жужат!  Природна СИЛА в България за всички щастливци на тази Земя!

Ние със ОтБора на Сдружение “Натуралистично” също жужим весело и порастваме с песен! 🙂 И решихме, че тази година ще се постараем да споделям с Вас всичко интересно, което се случва край нас! 😉

И така, след  зимна почивка с природата  и работа над нас и мечтите ни, започваме пролетно споделяне на всичко прекрасно, което пораства Натуралистично..

 

❃❃❃

На 02 Март, заедно с Кметство Горна Липница и Сдружение за Развитие на Горна Липница подадохме проекто-предложение към Конкурс за финансиране на проекти на тема “Обичам природата – и аз участвам” по Национална кампания “За чиста околна среда – 2017 г.”,  организирана от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и финансирана от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Проектът е  за ПОЧИСТВАНЕ, ОЗЕЛЕНЯВАНЕ И СЪЗДАВАНЕ НА ЗОНА ЗА ОТДИХ И ЕКОЛОГИЧНО ВЪЗПИТАНИЕ В СЕЛО ГОРНА ЛИПНИЦА, ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ.

Вижте още..

 

❃❃❃

На 07 Март бяхме в гр. Севлиево, където осъществихме Теоретично-практическо обучение за подобряване на околната среда с Младежки център – Севлиево.

 

Обучението имаше за цел да вдъхнови младите хора в Севлиево да започнат да мислят по-екологично и глобално, като в същото време им предостави информация и средства, по какъв начин всеки един би могъл да осъществи действия за подобряване на околната среда и осигуряване на устойчиво развитие на природата и обществото.


Вижте още..

 

❃ ❃ ❃

Започнахме засаждането на медоносни Екологични Пчелни Градини сезон 2017 по Проект “Пчелен Рай” при Христо Вълчев като на 09 Март беше засаждане на семена на медоносни растения в с. Ряховците, а на 12 Март засаждане в с. Горна Липница.

Градините са създавани за опазване на пчелите и опрашителите и стимулиране на българската флора, природни екосистеми и общество!

Вижте още..

Снимки от Проект Пчелен Рай сезон 2017

Това е засаждането на над 50 вида едногодишни и многогодишни медоносни билки, подправки, зеленчуци и цветя, храсти и дървета.
Вижте още..

 

Нашият пчеличко Христо Вълчев се труди усърдно и в Швеция в гр. Лунд, където работи за партньорската ни Организация “ABC – Active Contributions for people and the environment” , ръководейки няколко обществени проекта свързани с образование за устойчиво развитие на околната среда и обществото.

 

❃ ❃ ❃

На 15 Март започнаха обществените дейности на проекта за образователно градско градинарство Vi Odlar (Ние Градинарствaме), както и на проекта Urban Naturalistic Installations за създаване на 3 Градски Натуралистични Инсталации в центъра на гр. Лунд.

Проектът UNI цели да създаде живи натуралистични инсталации: Билкова Спирала, Градина Мандала и Растяща Зелена Земя, които ще бъдат инсталирани в центъра на Лунд. Инсталациите ще са със специален фокус към ползотворно биоразнообразие, повишаване на екосистемни услуги, понижаване на замърсяване и подпомагане на мерки против климатични промени, както и създаване на социални места за интегриране на новодошли жители, и за образование по екологични и устойчиви теми.


Вижте още..

 

❃ ❃ ❃

На 26 Maрт се проведе Обучение за градско градинарство, част от кампанията за образователно градско градинарство на организацията ABC.

За втора поредна година, хора от всички краища на света се събраха в културата къща Stenkrossen в Лунд, за да научат нещо повече за тънкостите на общественото градско градинарство. Опитните градинари от ABC споделиха знания, инструменти и вдъхновение за това как може да се отглежда храна и биоразнообразие по биологичен и устойчив начин, в средата на града. В основата на всичко е идеята, че общественото градинарстване и отглеждане на храна заедно означава изграждане на демократична и осъзната устойчива общност.
Вижте още..

 

❃ ❃ ❃

На 2 Април започнаха обществените дейности на образователния проект за устойчиво развитие и екологичен дизайн на образователни екосистеми – Greenhouse Educational Ecosystem (GEE)

През новия сезон група от активни студенти живеещи в общежитието, до което се намира проекта, ще поемат нещата в свои ръце и с насоки от ръководителя на проекта Христо Вълчев ще продължат да развиват плануваните дейности по разработване на проекта.


Вижте още..

 

❃ ❃ ❃

Христо и компания също така работят и по проект за създаване на графити от мъх, за една от стените на Културната къща в гр. Лунд – Stenkrossen! Графитът ще е представен по време на Фестивала за улично изкуство в Лунд: 13-14 Май 2017 г.

 

Също така започнахме и проект за създаване на технологични модерни умни системи за автоматично осъществяване и контролиране на живото-поддържащи процеси за растеж на растения.

В края на м. Май няколко системи за автоматично капково напояване и автоматично осветляване във вътрешни помощения ще бъдат показани и инсталирани под формата на обществени работилници за две от инсталациите на проекта UNI.

 


КАКВО ОЩЕ ПРЕЗ АПРИЛ..

Oчакваме отговор от МОСВ и ПУДООС за две проекто-предложения, които сме подали:

НАУЧЕН ПИЛОТЕН ПРОЕКТ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА МЕДОНОСНАТА ФЛОРА И ОПРАШИТЕЛИТЕ ВЪВ ФЛОРИСТИЧЕН РАЙОН „ЗАПАДНА СТАРА ПЛАНИНА”, към Проект “Пчелен Рай”,

и  ПОЧИСТВАНЕ, ОЗЕЛЕНЯВАНЕ И СЪЗДАВАНЕ НА ЗОНА ЗА ОТДИХ И ЕКОЛОГИЧНО ВЪЗПИТАНИЕ В СЕЛО ГОРНА ЛИПНИЦА, ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ.

 

❃ ❃ ❃

 

Също така продължаваме да действаме по създаването на медоносни Екологични Пчелни Градини в България..

А вие имате ли си градинка и искате ли да си направите Билков Рай от вкусни и лечебни растения, които помагат на нашите малки приятелчета пчелички, пеперуди и мухички?
Свържете се с нас, за да споделим медоносни Семена на Добротата с Вас:
pchelenrai@gmail.com
Вижте още..

 

❃ ❃ ❃

Започваме инициатива за създаване на социално осведомяване на българското общество по теми свързани с екология и биология, култура, устойчиво развитие. Инициативата ще включва създаване на подстраници в уебстраницата на Сдружение “Натуралистично”, които ще носят информация за дейности и проекти свързани с опазване и залесяване на горите в България; екологични начини на градинарство и земеделие – пермакултура, биодинамично и биологично земеделие; духовна култура и холистично мислене; устойчиво градско развитие; социално предприемачество и др.

За да осъществим тази инициатива приканваме всеки, който има желанието да допренесе за подобен вид информиране и подобряване на обществената културата и българската природа да ни пише, за да действаме заедно! Не е нужно да имате предишен опит, дейностите ще са основно насочени към намиране на информация в интернет, свързване със съществуващи проекти и организации и компилиране на представяне на нещата по интересен и достъпен начин в социалните медии на сдружението.

Ако искате да се включите, очакваме Ви на: info@naturalistichno.org

 

❃ ❃ ❃

И това е засега! Надяваме се, че поне малко сме Ви вдъхновили с нашите дейности и, че ще се срещнем някъде някога, за да действаме заедно!

Нашият призив е: Опазвайте и подобрявайте природата и подкрепяйте изграждането на културни ценности в обществото ни, нека да сме положителен пример за хората около нас!

Очаквайте още новини през м. Май! До скоро!

 

За въпроси, коментари и препоръки, моля пишете ни на info@naturalistichno.org

 

Благодарим,

Екипа на Сдружение “Натуралистично”

Автор: Христо Вълчев

 

Post a comment