Проект “Пчелен Рай”

„Пчелен Рай“ е проект към Сдружение „Натуралистично“, който спомага за опознаването и опазването на пчелите, опрашителите и медоносните растения. Започвайки като приятелска благотворителна инициатива през 2014 г., с регистрирането на Сдружение “Натуралистично” през 2016 г., “Пчелен Рай” прераства в официален екологичен образователен проект, който служи за информиране на обществото относно животът, биологията и екологията на пчелите и други опрашители – пеперуди, молци, мухи и др., с цел тяхното опознаване като група организми отговорни за изобилието на храната ни и опазването им като жизненоважни същества за биоразнообразието и живота на нашата планета. Проектът спомага за опознаване на медоносните растения, сред които множество билки и лечебни растения, цветя, подправки, плодове и зеленчуци, както и за устойчивото им събиране от природата и последващото им разпространение сред обществото спомагайки за каузите на проекта.  Проектът стимулира създаването на медоносни градини „Пчелен Рай“, които могат да допринесат за съществуването на опрашителите като дава насоки за изграждане и засаждане на такива градини. След засаждането на градините, проектът спомага за разпространението на продуктите от тях – билки, подправки, зеленчуци, плодове и др., споделяни напред в подкрепа на каузата за опознаване и опазване на пчелите, опрашителите и медоносните растения.

„Билков Чай от Пчелен Рай достига до вас, благодарение на малките ни приятелчета пчелите, пеперудите, медоносните растения, както и на всички прекрасни добротворци допринасящи за събирането и организирането на билките и растенията. Ние сме хора от цяла България обединени от любовта към природата и желанието за хармония в обществото ни. Ароматните чайове приготвени от нас са смеси от специално подбрани лечебни билки и растения, носещи дъха на природата от различни кътчета на родината ни. Заредени с много любов, те ще донесат топлина и благост в живота ви. Споделяйки ги напред, ние допринасяме за едно по-хубаво и светло бъдеще за нас и децата ни.

Включете се и вие, да опознаем пчелите, опрашителите и медоносните растения и да спомогнем опазването им заедно!

Благодарим с Любов!“

Екипа на Проект „Пчелен Рай“

 

ПЧЕЛЕН РАЙ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

~ 2022 г. ~ 

 
Здравейте, приятели!
След летните ни натуралистични мисии по планини, гори, села и паланки, торбичките в базите ни са пълни с билки, семена и други природни чудеса.
През изминалите eсенни дни, с приятели добри работливи пчелички, грижовно и с много любов сътворихме билкови смеси, чайове с билките от различни места – мистични, силни, успокояващи и лечебни. Както и ароматни пръчици от салвия, градински чай, за ароматизиране на въздуха и пречистване на енергията на пространствата.
 
 
 
 
И така се получиха:
* Билков Чай Блага Лекота – ефирна смес от билките, които отглеждаме в градините ни, придаваща блаженство и спокойствие;
* Билков Чай Балканска Сила, свързващ ни със силните места на Северен Централен Балкан в Стара планина;
* Билков Чай Орфеев Дух, носещ дъха и духа на родопските поляни.
* Салвия Пръчици – Градински чай (при някои има и Лавандула) за ароматизиране на въздуха и прочистване на енергията на пространствата.
 
 
Повече информация за съставките, ползите и приложението можете да видите на снимките.
 
Чайовете и пръчиците се разпространяват на дарение, а дарените средства са за каузи за опазване и опознаване на пчелите и опрашителите и лечебните и медоносни растения. Количествата не са много.
 
За повече информация и заявка ни пишете във фейсбук страницата на Натуралистичнo:Naturalistichno или на info@naturalistichno.org
 
Благодарим!
НаЗдраве!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 🐝 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Разцъфтяването на “Пчелен Рай” през 2020г.

През 2020г. проект „Пчелен Рай “ продължи дейността си, а ние с нетърпение очаквахме Природата да се събуди и разцъфне през пролетта, за да посетим Билковите градини в селата Горна Липница и Ряховците. Точно в разгара на лятото през месеците юли и август с радост видяхме колко облагородени и пълни с живот са те. Градината в село Горна Липница пееше от щастие. Всеки би бил омиротворен от тази гледка на магичната хармония на Природата. Птиците пееха, пчеличките радостно жужаха навред и ние се радвахме на благоуханието, изобилието и плодородието на растенията.

Продължихме грижливо да наблюдаваме развитието на градините в началото и края на есента, когато с любов и старание събрахме Семената на Добротата, които ще сеем и даряваме през Новата 2021 и всяка следваща година.

През Новата 2021г. очакваме Райските градини за пчели да стават все повече!

При желание да ни Споделите нещо, пишете ни на имейл: info@naturalistichno.org

С Любов, Благодарим! ♡

Naturalistichno.org

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ღ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Пчелен Рай 2018

През 2018 година ни очакват още много жужащи моменти свързани с изпробване на различни видове дизайн за самоустойчиви градини, работещи мултиизмерно. В момента търсим места за засаждане на градини (натурални и градски условия), както и финансови възможности за разгръщане на дейностите на проекта. Вече сме намерили няколко места при наши мили приятели и през пролетта на 2018 г. ще бъдат организирани групови мироприятия със засаждане на медоносни растения за създаване на райски кътчета.

При желание да се включите по някакъв начин, моля свържете се с Ръководителя – Христо Вълчев или ни изпратете е-мейл на: pchelenrai@naturalistichno.org

🐝


Пчелен Рай 2017

Започнахме засаждането на Екологични Медоносни Градини по Проект “Пчелен Рай” при Христо Вълчев като на 09 Март беше засаждане на семена на медоносни растения в с.Ряховците, а на 12 Март засаждане в с.Горна Липница. Градините са създавани за опазване на пчелите и опрашителите и стимулиране на българската флора, природни екосистеми и общество!

Снимки от Проект Пчелен Рай сезон 2017

Това е засаждането на над 50 вида едногодишни и многогодишни медоносни билки, подправки, зеленчуци и цветя, храсти и дървета.

Вижте още снимки и информация..

 

  Така изглежда жужащия, пърхащ цветен рай в една от  градините в с.Горна Липница през м.Юни 2017г.

 


🐝

Градините на Пчелен Рай 

Медоносните Екологични Пчелни Градини “Пчелен Рай” са ухайни, пъстри и жужащи градини, създадени чрез микс от тематично и биологично подбрани видове медоносни растения – едногодишни и многогодишни тревисти билки, подправки, цветя, зеленчуци, плодове, храсти и дървета, които в по-голямата си част са натурални за нашата страна и много полезни за устойчивото развитие на българската екосистема!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дизайн на градините

Ние създаваме Билкови Райчета, които осигуряват изключително много Живот на Земята и помагат да има Биоразнообразие в Природата!

ВИЖТЕ  НАСОКИ ЗА ДИЗАЙН НА ЕПГ 2015  

 

🐝

Растенията на Пчелен Рай

Изготвенa е интерактивна информация под формата на ботаническо представяне с имена на наличните видове растения, начините на отглеждане и ползите от растенията.

ВИЖТЕ СПИСЪК С РАСТЕНИЯ НА ПЧЕЛЕН РАЙ 2015

Също така ежегодно се събират, складират и опазват семена на други растения чрез проект “Семената на Добротата” на Сдружение “Натуралистично”. Членовете на сдружението и участниците в проекта могат да получат списък и  да заявят семена за засаждане на собствени градини или за градините по проектите “Пчелен Рай“, “ГЕОС” и “НатуроТворчество“.  

 

🐝

От градината в кухнята

Голяма част от растенията, които отглеждаме са ядивни билки, подправки и зеленчуци, които можете да приготвите или сготвите по всякакъв начин!

 

Какво се случва през 2016 г.

Една от основните дейности, която ще се развива през 2016 и 2017 г.  ще е осъществяването на Национална кампания за установяване и устойчиво използване на медоносната флора в България. Кампанията ще има за цел идентификация на настояща българска медоносна растителност, ресурсна оценка и картиране на видовия състав и събиране на посадъчен материал от позволени от закона медоносни растения в различни райони на България. Проучване в миналото ще спомогне да се установи кои медоносни растения са се развивали на територията на България и по какъв начин са се променяли и взаимодействали с пчелите през времето до днес. Идентификацията и ресурсната оценка на настоящата българска медоносна растителност ще подпомогнат обособяването на специфични благоприятни места за биопчеларство и биоземеделие, с цел устойчиво използване на природните ресурси за икономическа сигурност на обществото на България. Събрания посадъчен материал от подбрани медоносни растения ще бъде съхранен в обособена семенна банка и впоследствие използван за целите на „Пчелен Рай“. Посадъчния материал ще бъде използван за създаване на частни и обществени ЕПХ по начини некомпроментиращи биоразнообразието и екосистемите.

🐝

 

За повече информация:

Проект “Пчелен Рай”


https://www.facebook.com/PchelenRai   

mailto:info@naturalistichno.org