Проект “Семената на Добротата”

 

МИЛИ ПРИЯТЕЛИ, КАЧЕН Е НОВИЯТ СПИСЪК С НАЛИЧНИ СЕМЕНА, КОИТО МОЖЕ ДА СИ ПОРЪЧВАТЕ ОТ СЕМЕБАНКАТА НИ. ЩЕ ГО НАМЕРИТЕ МАЛКО ПО-НАДОЛУ В ТАЗИ СТРАНИЦА ПРИ НАТИСКАНЕ НА СИНИЯ ТЕКСТ СПИСЪК СЪС СЕМЕНАТА НА ДОБРОТАТА 2024.

 

„Семената на Добротата“ е проект към Сдружение „Натуралистично“, който събира, запазва и споделя напред семена на натурално отглеждани и устойчиво събирани растения от различни градини и от природата. Проектът поддържа семебанка, която се състои от семехранилища със семена на различни места. Дейностите се осъществяват благодарение на доброволния труд на екипа на проекта и на много съмишленици и хора в България и чужбина подкрепящи каузите за опазване на природата и запазване на старите и нови сортове семена, за да могат да се споделят свободно напред към други хора.

„Обединени от любовта и желанието за грижа за Земята и обществото, ние спомагаме за съхранението и споделянето напред на натурални семена отглеждани и събирани с много любов. В семебанката ни има десетки видове ядивни, лечебни и медоносни растения, които са много полезни за нас хората и за другите същества от природата. Разпространявайки ги ние допринасяме за едно по-хубаво и светло бъдеще за нас и децата ни.

Включете се и вие, да посеем и отгледаме семенцата на доброто и любовта заедно!

Благодарим с Любов!“


Изготвен е ботанически списък с наличните семена за споделяне и членовете на „Натуралистично“, както и други заинтересовани хора могат да разгледата списъка, да заявят семена и да ги получат. Всеки желаещ може да се включи в проекта и да заяви семена, да засади растенията и при успешен сезон да върне обратно семена, които през следващата година да могат да се споделят и с други хора. Както и всеки може да допринесе за проекта с предоставяне на вашите чисти натурални семена и/или размяна/бартер. Можете да ни подкрепите и чрез финансово дарение за каузата. Призоваваме всеки, които се включи по някакъв начин в инициативата, да продължи грижата и отношението към Земята като гледа своите култури чисто и натурално, без да използва химии и изкуствени торове. Нека споделим и към други наши познати, приятели и роднини защо е важно да пазим природата и околната среда чиста и да запазим семената ни за бъдните поколения. За един по-чист и по-добър свят заедно!

СПИСЪК СЪС СЕМЕНАТА НА ДОБРОТАТА 2024 – Еxcel Таблица, файл за теглене  – НАТИСНИ ЗА ИЗТЕГЛЯНЕ

Семената се разпространяват Свободно! Можете да подкрепите взаимния обмен чрез дарение със сума или нещо друго по ваш избор!


При интерес към проекта, сте добре дошли също така:
-> Да се включите и да участвате в Проекта като СемеПазители или СемеПодкрепители;
-> Да помагате за дейностите на проекта като доброволец;
-> Да осъществим размяна или да ни споделите от Вашите чисти натурални семена, за да ги добавим в семебанката;
-> Да подкрепите Каузите ни и да ни изпратите Финансово Дарение или да се разберем за друг вид обмен.

Ако имате интерес към семената, да участвате в проекта или да подкрепите дейностите ни чрез дарение, пишете ни, за да коментираме подробностите:
info@naturalistichno.org
+359886794490


“Семената на Добротата” през годините..

 “Семената на Добротата” 2024 г.

ПРИЗИВ ЗА СЕМЕПАЗИТЕЛИ
Здравейте, приятели!
“Семената на Добротата” е наш проект с цел отглеждане, запазване, съхраняване и споделяне на чисто отгледани растения. Семебанката ни съдържа стари и нови сортове, най-разнообразни семенца, чакащи да се събудят, порастнат и да ни дарят с плодовете си. Пазим десетки видове ядивни, лечебни и медоносни растения, отгледани натурално с много любов. За да продължим живота им и споделянето им свободно напред са ни нужни сериозни хора – Семепазители доброволци, които да засадят и отгледат растенията при тях и при реколта да върнат обратно семенца към нас, за да продължим кръговрата на техния живот. Съхранявайки и разпространявайки ги, ние допринасяме за едно по-хубаво и светло бъдеще за нас и децата ни на Земята.
Ние вече действаме с наши приятели и съмишленици за тези благородни каузи, но търсим и още заинтересовани хора, включете се и вие и нека да посеем и отгледаме семенцата на добротата и любовта заедно!
За да се включите, можете да се свържете с нас на:
+359886794490
info@naturalistichno.org
Освен да предоставим семената, при нужда можем да съдействаме и с насоки за дизайн на градините, отглеждане на растенията и събиране на семената.
Подготвяме и тематични наръчници, за които също имаме нужда от помощ и доброволна подкрепа, за да ги направим полезни и приятни за нас и другите, пишете ни при интерес да помогнете.
Моля, споделете напред призива ни, за да достигне до точните хора!
Благодарим!
С Любов, поздрави и до скоро!
Отбора на Натуралистично
🙏💚🌍

 “Семената на Добротата” 2023 г.

КАМПАНИЯ ЗА РАЗМЯНА И СПОДЕЛЯНЕ НА СЕМЕНА ОТ СЕМЕНАТА НА ДОБРОТАТА

Здравейте, приятели!

Продължаваме да разменяме и споделяме чисти натурални семена от Проект „Семената на Добротата“ към Сдружение „Натуралистично“ и искаме да Ви поканим да разменим или споделим семена с Вас и по този начин да си помогнем взаимно и да помогнем на Земята. Вижте как в линка ->

КАМПАНИЯ ЗА РАЗМЯНА И СПОДЕЛЯНЕ НА СЕМЕНА ОТ СЕМЕНАТА НА ДОБРОТАТА

 В края на 2022 и началото на 2023 г. подготвихме семената от сезон 2022 и ги окомплектовахме в семебанката ни за споделяне напред. Списък с всички налични семена е качен и може да се свали от линк по-горе.


“Семената на Добротата” 2022 г.

• През месец януари осъществихме няколко работилнички за подготвяне на семенцата  за последващо споделяне. Както и изпращахме семена от предишни сезони към заинтересовани градинари и любители.

 

• През февруари сортирахме и обновихме Семебанката на Проект „Семената на Добротата“ с новите семена от Семехранилищата ни, за споделяне напред с желаещите. Както и продължихме да изпращаме семена към заинтересовани хора.

 

• Март месец стартирахме разсадите на растенията за различните градини.

• На 12.03.2022 участвахме в Размяната на семена и фиданки за независимост в градина О`беля, София – ежегодно събитие за споделяне и размяна на семена.

Репортаж от събитието ТУК.

• На 20.03.2022 участвахме в Размяна и споделяне на семена по време на Синергийна Балканска Конференция, Шипка.

Репортаж от събитието ТУК.

 

 На 04.05.2022 Осъществихме събитие за изграждане на Билкова Спирала в Градина О’Беля, София. Част от която засадихме със семена от семебанката ни.

Подробна информация и снимки от събитието, може да видите ТУК.

 

• На 06-08.05.2022 участвахме на 10ти Независим Фестивал на Семената, гр. Елин Пелин.

Подробна информация и снимки от събитието, може да видите ТУК.

В периода 23-27.06.2022 г., участвахме в Международния Фестивал “Experiment Intrinsic Festival 2022“, провел се в Горската Резиденция „Бедуин“, Централна Стара Планина. Там споделяхме семена и други дарове към участниците и гостите.

Цялата информация за събитието можете да видите ТУК, а снимки -> във ФЕЙСБУК.

• За поредна година участвахме на Фестивал „Събуди се“ 2022г. / Wake up Fest 2022,
който се проведе между 5-10.07.2022 г., в полите на Родопите, до гр. Куклен /Пловдивско/. Там споделяхме от семената, както и други изделия от проектите.

Цялата информация за събитието можете да видите ТУК, а снимки -> във ФЕЙСБУК.

• В периода 19-21.08.2022 г., традиционно взехме участие и на Събор „Беглика 2022: Огледала”/“ Beglika Fest 2022: Mirroring” в мистичната Родопа Планина.

Там осъществихме няколко Сесии за обмен на стари сортове семена и представихме Продуктите и Услугите от другите ни активни Проекти.

Цялата информация за събитието можете да видите ТУК, а снимки -> във ФЕЙСБУК.

• Сдружение „Натуралистично“ се включи на събитието „Шипка Фест – Дни на Изкуствата и Занаятите 2-4 Септември 2022 г.“, което се проведе в „Чирпанлиева къща – Етнографски музей“ в гр. Шипка.

Там представихме и споделихме изделията от своите Занаяти – Градинарство, Билкарство, Книжарство, както и Продуктите и Услугите от другите ни Проекти.

Цялата информация за събитието можете да видите ТУК, а снимки -> във ФЕЙСБУК.

 

• На 9-ти Октомври взехме участие на „Малък Земен Събор в Бисероливница“, в с. Николаевка, Варненска област.

Той се състоя за 3-та поредна година с установен тематичен дискусионен кръг „Около Огнището“, в който споделихме и обменихме опит с другите участници и посетителите по теми свързани с общности и общностен живот.

Информация за събитието можете да видите ТУК.

 

• На 30 Октомври участвахме на Фермерски Фестивал на НДК София, организиран от Хранкооп София, където споделяхме информация за дейностите ни, както и продукти и изделия от проекти и приятели. Повече информация за събитието можете да видите ТУК и във Фейсбук ТУК.

• На 27 Ноември участвахме отново на Фермерския Фестивал организиран от приятелите Хранкооп.

Повече информация за събитието можете да видите ТУК и във Фейсбук ТУК.

 

 

 “Семената на Добротата” 2021

През  2021г. продължихме да се грижим за разпространението на семената на добротата, да ги съхраняваме и запазваме като в началото на годината осъществихме групиране и разпределяне на всички семена от изминалите години в разширен списък за споделяне към заинтересовани хора.

През зимата на 2021 осъществихме инициатива за споделяне на книги заедно със семена – като с всяка книга  от нашата Книгодарителница “ДАРоВЕДА” подарихме пакетче семена за балкон или градина.

През пролетта на 2021 г. Проекта “Семената на Добротата” осъществи разнообразни дейности свързани със споделяне и размяна на семена.

На 03.03. в гр. София, Общностна градска градина Обеля беше домакин на Размяна на семена, където споделихме и разменихме семена и представихме процесите, платформите и проектите, с които служим за общото благо!
Повече информация: https://www.facebook.com/events/463346324796753/

На 13-14.03.2021 г. се осъществи събитието Свободна размяна на Семена по време на Втория Събор „За Природа“, в гр.Шипка,

По време на размяната и споделянето всеки имаше възможност да се сдобие със семена за тазгодишния градинарски сезон, сред които стари сортове и калени планински видове, както и споделихме повече за проекта „Семената на Добротата“ към Сдружение „Натуралистично“.

По време на събора се проведе още:
– Обучение по ашладисване с Христо Ашламинатора;
– Засаждане на фиданки като част от трансформиране на земеделска земя в градина гора;
– Обсъди се, анализира и активира планът за обща зелена стратегия за действие, създаден по време на първият събор през м. ноември 2020 г.

Повече информация за събитието:
https://www.facebook.com/events/476472800050659

 

През м. Март и Април засадихме семенцата на видовете и сортовете, които се стараем да съхраним и разпространим. Подготвяме разсади, които скоро ще поемат към градините – земехранилища, където ще порастнат и дадат още семена, докато ние с любов ги обгрижваме за каузата.

 

На 15.05.2021 г. имахме възможността да се включим в 9-я Независим Фестивал на Семената в Приказната Градина, гр. Елин Пелин.

По време на фестивала споделяхме семена и книги от проектите “Семената на Добротата” и “ДАРоВЕДА” към Сдружение “Натуралистично”.
Направихме представяне на Сдружението и се срещнахме с много приятели и съмишленици.

 

“Семената на Добротата” 2020 г.

През 2020г. продължихме дейността си по проект “Семената на Добратата”, като през зимните месеци грижливо подготвихме в удобни пакетчета семената на живота на Земята. С любов ги споделихме с всеки пожелал да ги отгледа на балкона или в двора си.

През пролетните месеци на 2020 г. проектът се надгради и започна втора активна линия като синергиен проект в сътрудничество с други организации, групи и хора, които събират, съхраняват и споделят семена.

 “Семената на Добротата” 2019 – 2014 г.

През периода 2014 – 2019 г. се сформира мрежа от хора и места за съпричастни към каузата за запазване и споделяне на натурално отгледани семена. През 2016 г. личната инициатива за събиране и споделяне на семена на Христо Вълчев прерастна в общностен проект “Семената на Добротата”, осъществяван от Сдружение “Натуралистично”. Започна засаждане на градини – живи семебанки където да се отглеждат растения допринасящи за семенния фонд, както и се организираха процеси за събиране, пакетиране и съхранение на семената. След което те бяха споделяни към заинтересовани хора.


Проект “Семената на Добротата” е изцяло доброволен и добротворен за общото благо на Хората и Земята. Той се осъществява благодарение на Вас и Вашата Подкрепа! БлагоДарим!

При желание да ни питате или да споделите нещо, пишете ни на имейл:
info@naturalistichno.org

Благодарим С Любов! ♡