Проект “Семената на Добротата”

 

 

„Семената на Добротата“ е проект към Сдружение „Натуралистично“, който събира, запазва и споделя напред семена на натурално отглеждани и устойчиво събирани растения от различни градини и от природата. Проектът поддържа семебанка, която се състои от семехранилища със семена на различни места. Дейностите се осъществяват благодарение на доброволния труд на екипа на проекта и на много съмишленици и хора в България и чужбина подкрепящи каузите за опазване на природата и запазване на старите и нови сортове семена, за да могат да се споделят свободно напред към други хора.

„Обединени от любовта и желанието за грижа за Земята и обществото, ние спомагаме за съхранението и споделянето напред на натурални семена отглеждани и събирани с много любов. В семебанката ни има десетки видове ядивни, лечебни и медоносни растения, които са много полезни за нас хората и за другите същества от природата. Разпространявайки ги ние допринасяме за едно по-хубаво и светло бъдеще за нас и децата ни.

Включете се и вие, да посеем и отгледаме семенцата на доброто и любовта заедно!

Благодарим с Любов!“


Изготвен е ботанически списък с наличните семена за споделяне и членовете на „Натуралистично“, както и други заинтересовани хора могат да разгледата списъка, да заявят семена и да ги получат. Всеки желаещ може да се включи в проекта и да заяви семена, да засади растенията и при успешен сезон да върне обратно семена, които през следващата година да могат да се споделят и с други хора. Както и всеки може да допринесе за проекта с предоставяне на вашите чисти натурални семена и/или размяна/бартер. Можете да ни подкрепите и чрез финансово дарение за каузата. Призоваваме всеки, които се включи по някакъв начин в инициативата, да продължи грижата и отношението към Земята като гледа своите култури чисто и натурално, без да използва химии и изкуствени торове. Нека споделим и към други наши познати, приятели и роднини защо е важно да пазим природата и околната среда чиста и да запазим семената ни за бъдните поколения. За един по-чист и по-добър свят заедно!

СПИСЪК СЪС СЕМЕНАТА НА ДОБРОТАТА 2023 – Еxcel таблица файл за изтегляне 

Семената се разпространяват Свободно! Можете да подкрепите взаимния обмен чрез дарение със сума по ваш избор!


При интерес към проекта, сте добре дошли също така:
-> Да се включите и да участвате в Проекта като СемеПазители или СемеПодкрепители;
-> Да помагате за дейностите на проекта като доброволец;
-> Да осъществим размяна или да ни споделите от Вашите чисти натурални семена, за да ги добавим в семебанката;
-> Да подкрепите Каузите ни и да ни изпратите Финансово Дарение.

Ако имате интерес към семената, да участвате в проекта или да подкрепите дейностите ни чрез дарение, пишете ни, за да коментираме подробностите:
info@naturalistichno.org


“Семената на Добротата” през годините..

 

 “Семената на Добротата” 2023 г.

В края на 2022 и началото на 2023 г. подготвихме семената от сезон 2022 и ги окомплектовахме в семебанката ни за споделяне напред. Списък с всички налични семена е качен и може да се свали от линк по-горе.


“Семената на Добротата” 2022 г.

• През месец януари осъществихме няколко работилнички за подготвяне на семенцата  за последващо споделяне. Както и изпращахме семена от предишни сезони към заинтересовани градинари и любители.

 

• През февруари сортирахме и обновихме Семебанката на Проект „Семената на Добротата“ с новите семена от Семехранилищата ни, за споделяне напред с желаещите. Както и продължихме да изпращаме семена към заинтересовани хора.

 

• Март месец стартирахме разсадите на растенията за различните градини.

• На 12.03.2022 участвахме в Размяната на семена и фиданки за независимост в градина О`беля, София – ежегодно събитие за споделяне и размяна на семена.

Репортаж от събитието ТУК.

• На 20.03.2022 участвахме в Размяна и споделяне на семена по време на Синергийна Балканска Конференция, Шипка.

Репортаж от събитието ТУК.

 

 На 04.05.2022 Осъществихме събитие за изграждане на Билкова Спирала в Градина О’Беля, София. Част от която засадихме със семена от семебанката ни.

Подробна информация и снимки от събитието, може да видите ТУК.

 

• На 06-08.05.2022 участвахме на 10ти Независим Фестивал на Семената, гр. Елин Пелин.

Подробна информация и снимки от събитието, може да видите ТУК.

В периода 23-27.06.2022 г., участвахме в Международния Фестивал “Experiment Intrinsic Festival 2022“, провел се в Горската Резиденция „Бедуин“, Централна Стара Планина. Там споделяхме семена и други дарове към участниците и гостите.

Цялата информация за събитието можете да видите ТУК, а снимки -> във ФЕЙСБУК.

• За поредна година участвахме на Фестивал „Събуди се“ 2022г. / Wake up Fest 2022,
който се проведе между 5-10.07.2022 г., в полите на Родопите, до гр. Куклен /Пловдивско/. Там споделяхме от семената, както и други изделия от проектите.

Цялата информация за събитието можете да видите ТУК, а снимки -> във ФЕЙСБУК.

• В периода 19-21.08.2022 г., традиционно взехме участие и на Събор „Беглика 2022: Огледала”/“ Beglika Fest 2022: Mirroring” в мистичната Родопа Планина.

Там осъществихме няколко Сесии за обмен на стари сортове семена и представихме Продуктите и Услугите от другите ни активни Проекти.

Цялата информация за събитието можете да видите ТУК, а снимки -> във ФЕЙСБУК.

• Сдружение „Натуралистично“ се включи на събитието „Шипка Фест – Дни на Изкуствата и Занаятите 2-4 Септември 2022 г.“, което се проведе в „Чирпанлиева къща – Етнографски музей“ в гр. Шипка.

Там представихме и споделихме изделията от своите Занаяти – Градинарство, Билкарство, Книжарство, както и Продуктите и Услугите от другите ни Проекти.

Цялата информация за събитието можете да видите ТУК, а снимки -> във ФЕЙСБУК.

 

• На 9-ти Октомври взехме участие на „Малък Земен Събор в Бисероливница“, в с. Николаевка, Варненска област.

Той се състоя за 3-та поредна година с установен тематичен дискусионен кръг „Около Огнището“, в който споделихме и обменихме опит с другите участници и посетителите по теми свързани с общности и общностен живот.

Информация за събитието можете да видите ТУК.

 

• На 30 Октомври участвахме на Фермерски Фестивал на НДК София, организиран от Хранкооп София, където споделяхме информация за дейностите ни, както и продукти и изделия от проекти и приятели. Повече информация за събитието можете да видите ТУК и във Фейсбук ТУК.

• На 27 Ноември участвахме отново на Фермерския Фестивал организиран от приятелите Хранкооп.

Повече информация за събитието можете да видите ТУК и във Фейсбук ТУК.

 

 

 “Семената на Добротата” 2021

През  2021г. продължихме да се грижим за разпространението на семената на добротата, да ги съхраняваме и запазваме като в началото на годината осъществихме групиране и разпределяне на всички семена от изминалите години в разширен списък за споделяне към заинтересовани хора.

През зимата на 2021 осъществихме инициатива за споделяне на книги заедно със семена – като с всяка книга  от нашата Книгодарителница “ДАРоВЕДА” подарихме пакетче семена за балкон или градина.

През пролетта на 2021 г. Проекта “Семената на Добротата” осъществи разнообразни дейности свързани със споделяне и размяна на семена.

На 03.03. в гр. София, Общностна градска градина Обеля беше домакин на Размяна на семена, където споделихме и разменихме семена и представихме процесите, платформите и проектите, с които служим за общото благо!
Повече информация: https://www.facebook.com/events/463346324796753/

На 13-14.03.2021 г. се осъществи събитието Свободна размяна на Семена по време на Втория Събор „За Природа“, в гр.Шипка,

По време на размяната и споделянето всеки имаше възможност да се сдобие със семена за тазгодишния градинарски сезон, сред които стари сортове и калени планински видове, както и споделихме повече за проекта „Семената на Добротата“ към Сдружение „Натуралистично“.

По време на събора се проведе още:
– Обучение по ашладисване с Христо Ашламинатора;
– Засаждане на фиданки като част от трансформиране на земеделска земя в градина гора;
– Обсъди се, анализира и активира планът за обща зелена стратегия за действие, създаден по време на първият събор през м. ноември 2020 г.

Повече информация за събитието:
https://www.facebook.com/events/476472800050659

 

През м. Март и Април засадихме семенцата на видовете и сортовете, които се стараем да съхраним и разпространим. Подготвяме разсади, които скоро ще поемат към градините – земехранилища, където ще порастнат и дадат още семена, докато ние с любов ги обгрижваме за каузата.

 

На 15.05.2021 г. имахме възможността да се включим в 9-я Независим Фестивал на Семената в Приказната Градина, гр. Елин Пелин.

По време на фестивала споделяхме семена и книги от проектите “Семената на Добротата” и “ДАРоВЕДА” към Сдружение “Натуралистично”.
Направихме представяне на Сдружението и се срещнахме с много приятели и съмишленици.

 

“Семената на Добротата” 2020 г.

През 2020г. продължихме дейността си по проект “Семената на Добратата”, като през зимните месеци грижливо подготвихме в удобни пакетчета семената на живота на Земята. С любов ги споделихме с всеки пожелал да ги отгледа на балкона или в двора си.

През пролетните месеци на 2020 г. проектът се надгради и започна втора активна линия като синергиен проект в сътрудничество с други организации, групи и хора, които събират, съхраняват и споделят семена.

 “Семената на Добротата” 2019 – 2016 

През периода 2016 – 2019 г. се сформира мрежа от хора и места за съпричастни към каузата за запазване и споделяне на натурално отгледани семена. Бяха засадени градини – живи семебанки където се отглеждат растения допринасящи за семенния фонд, както и се организираха процеси за събиране, пакетиране и съхранение. След което семената бяха споделяне към заинтересовани хора.


Проект “Семената на Добротата” е изцяло доброволен и добротворен за общото благо на Хората и Земята. Той се осъществява благодарение на Вас и Вашата Подкрепа! БлагоДарим!

При желание да ни питате или да споделите нещо, пишете ни на имейл:
info@naturalistichno.org

Благодарим С Любов! ♡